Wat is de beste overkapping voor mijn tuin?

Wil je met zon én regen lekker buiten zitten? Dan is een overkapping in de tuin de perfecte oplossing. De mogelijkheden zijn eindeloos: creëer bijvoorbeeld een open buitenruimte met een glasoverkapping, of kies voor een lamellendak, dat naar wens (deels) open en helemaal dicht gezet kan worden. Weten wat de beste overkapping is voor jouw tuin? In dit blog zetten we de soorten tuinoverkapping voor je op een rijtje.

Lamellendaken: drie seizoenen buiten zitten

Een lamellendak past in vrijwel iedere tuin. Qua plaatsing zijn ze veelzijdig: zo kan een lamellendak vrijstaand in de tuin worden geplaatst, boven een veranda of in de uitbouw van je woning. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere overkappingen, die in de meeste gevallen aan de woning geplaatst moeten worden. 

Lamellenoverkaping | Zandschulp Zonwering

Ook is dit type tuinoverkapping in een handomdraai te verstellen, wat ze heel geschikt maakt voor gebruik bij wisselvallig weer. De lamellen kunnen zowel helemaal open, deels open als helemaal dicht worden gezet. Is het een warme zomerdag en is de zon te fel? Dan zet je de lamellen gemakkelijk op een kiertje, zodat je een fijne schaduwplek creëert waarin je toch geniet van een mooie lichtinval. Een bijkomend voordeel is dat de warmte dan niet onder het dak blijft hangen (zoals bij glas of polycarbonaatplaat wel het geval is), omdat de lamellen gekanteld zijn. Bij een zomerse regenbui zet je de lamellen simpelweg dicht dicht, zodat het dak waterdicht wordt en je lekker in de tuin kunt blijven zitten.

Wil je ook in de herfst langer buiten blijven zitten? Je kunt lamellendaken naar wens aanpassen met heaters en verlichting en je kunt de zijkanten laten bekleden met bijvoorbeeld screens of lamellen, zodat je warm en beschut zit. Kortom, met deze tuinoverkapping zit je in de lente, zomer én herfst lekker buiten. Zo wordt het buitenseizoen wel heel lang! 

Lamellendaken in het kort

Glasoverkapping: alsof je midden in de natuur zit

Een glasoverkapping komt het beste tot zijn recht in een wat ruimere tuin. Deze overkapping wordt namelijk aan je woning geplaatst; het is als het ware een verlengstuk daarvan. Dat betekent ook dat je een glasdak niet vrijstaand in de tuin kunt laten plaatsen. 

Het grote voordeel van een glasoverkapping? Dat is het heerlijke uitzicht aan alle kanten. Als je onder je glasdak zit zie je de bomen om je heen en de vogels in de lucht: het is alsof je midden in de natuur zit! Daarnaast zorgt de beschutting van het glas ervoor dat je al vroeg in het voorjaar naar buiten kunt en ook tot later in het najaar buiten kunt zitten. Met het glasdak creëer je zo een heerlijke open buitenruimte, waar je toch warm en beschut zit en je geen last hebt van wind en regen. Ook met deze tuinoverkapping heb je dus een lang buitenseizoen.

Glasoverkapping in het kort

Pergola zonwering: ook in hoogzomer naar buiten

Pergola zonweringen zijn er in verschillende varianten. Zo kun je in onze showroom onder andere pergola-overkappingen met normaal zonweringsdoek en vouwdaken met PVC-doek bekijken. 

Pergola-overkappingen worden aan je woning geplaatst en haal je iedere avond weer naar binnen. Ze zijn daarom erg geschikt voor kleinere tuinen. Een groot voordeel is dat deze daken je beschermen tegen de uitersten van het Nederlandse weer: ze houden felle zonnestralen tegen en zijn goed bestand tegen wind en regen. Een tuinoverkapping waarmee je midden in de zomer, maar ook bij minder stralend weer buiten kunt zitten dus. 

Doekoverkappingen zonwering

Vouwdaken met PVC-doek hebben net wat meer mogelijkheden; ze kunnen op diverse plekken in de tuin geplaatst worden en zijn bestand tegen maar liefst windkracht 9 à 10. Beide soorten doekoverkappingen zijn naar wens aan te passen met bijvoorbeeld volants en verlichting, waardoor je extra comfortabel in je tuin zit. 

Doekoverkapping in het kort

Geïnteresseerd in terrasoverkapping op maat?

Wil je met overkapping in de tuin aan de slag? Onze specialisten helpen je graag met een persoonlijk advies. Laat je inspireren in één van onze showrooms in Leusden, Veenendaal of Wijchen óf neem contact op via telefoon of e-mail. 

Fout: Contact formulier niet gevonden.